Programma 2024

Veilig en verbonden Kortemark 

welvaart voorop!

Met een fantastische ploeg hebben we een programma geschreven die realistisch is .

Om zo een financieel gezond Kortemark te kunnen bekomen!

1)Veiligheid

Preventie voor een Veilige Thuis en Omgeving

Veiligheid: dat begint thuis en in onze gemeenschap.

Hiervoor willen we eerst en vooral inzetten op meer politie op straat in onze gemeente, met name in de omgeving van onze scholen, het station en de bushaltes. Zo willen we overlast, criminaliteit en drugsgebruik/-verkoop een halt toeroepen en algemene veiligheid verhogen.

 

Drugspreventie wensen we duidelijker aan te pakken aan de hand van intensieve samenwerking tussen politie, onderwijs, en jeugdraad.

 

Daarnaast moet ook een grondigere ondersteuning, zowel financieel als inhoudelijk, van buurtinformatienetwerken zorgen voor een veiligere gemeenschap.

 

Verder willen we ook inbraakpreventie stimuleren door nieuwe inwoners een gratis bezoek van een preventieadviseur aan te bieden die over dit thema raad kan geven.

 

Aan de hand van een bewustvormingscampagne waarbij we reflecterende huisnummers en stickers aanbieden, zonder u te verplichten of te beboeten indien u deze niet gebruikt, kan u bovendien onze hulpverleners helpen om sneller bij u of uw buren te arriveren tijdens noodsituaties.

 

Bovendien wensen we ook de zorgpremie meer in de kijker te zetten, zodat mantelzorgers weten wat hen toebehoort en hiervoor erkenning krijgen.

  

Daarnaast wensen we meer aandacht te vestigen voor de gele doos. De gele doos is een herkenbare gele bewaardoos. Daarin stopt u (medische) gegevens die nuttig zijn voor hulpdiensten in een noodsituatie of bij een verdwijning. Dit kan levens redden, maar is nog te onbekend in Kortemark.

 

Ten slotte wensen we ook Co-melders tegen een voordelige prijs aan te bieden aan onze inwoners. Zo kan u niet alleen tijdig brand in uw huis detecteren, maar ook de aanwezigheid van koolmonoxide.

 

Mobiliteit: Veilige Wegen voor Iedereen

Naast huiselijke veiligheid, is ook mobiele veiligheid een kernwaarde van N-VA Kortemark.

Ten eerste zullen we de openbare verlichting 's nachts weer inschakelen. Door te investeren in energiebesparende LED-verlichting wordt de kostprijs van ons energieverbruik namelijk aanzienlijk lager en is er dus geen enkele reden meer om deze ’s nachts uit te schakelen en zo onveilige situaties te creëren.

 

Verder willen wij daadwerkelijk reflecterende belijning op al onze wegen voorzien, die ervoor zorgt dat onze inwoners 's nachts veilig kunnen rijden. De huidige belijning reflecteert namelijk ondermaats en bij regenweer zelfs veelal gewoon niet.

 

Het fietsbeleid van ons kiesprogramma 2019, dat door het voormalige gemeentebestuur werd geplagieerd en ingevoerd, wensen wij verder te zetten en uit te breiden door kwalitatievere en beter verlichte fietspaden te voorzien en meer politiecontroles uit te voeren in fietsstraten.

 

Te veel zebrapaden bevinden zich net na een bocht en veel kruispunten in Kortemark zorgen voor verwarring en zo voor onveilige situaties. Door zebrapaden te verplaatsen naar een meer logische positie en te voorzien van LED-verlichting, willen we deze letterlijk beter in de kijker zetten. Verder willen we onze kruispunten van duidelijkere signalisatie voorzien die geen ruimte laat voor twijfel of discussie.

 

Ook het invoeren van slimme verkeerslichten aan zebrapaden, die automatisch op rood springen bij detectie van bestuurders die aan te hoge snelheden rijden, zal de mobiele veiligheid in onze gemeente vergroten.

 

Vervolgens willen we de verkeersstroom verbeteren door op strategische locaties wegbewijzering te voorzien voor bedrijven alsook parkeerplaatsen voor vrachtwagens, zoals aan het rondpunt bij het containerpark en de gesloten overweg in Zarren. Hierdoor blijft zwaar vervoer van Kortemarkenaren uit de kern, maar terwijl nog steeds vlot toegankelijk voor de eigenaars zelf.

 

Verder zullen we een grondige herziening van het lokale beleid omtrent de voorrang van rechts regel doorvoeren.  Al te vaak zijn de hoofdwegen de dupe en moeten ze voorrang verlenen aan kleine zijstraten waar in feite een te lage hoeveelheid personen gebruik van maken om dergelijke voorrang bij te kunnen verantwoorden. Daarnaast zorgt het simpelweg voor gevaarlijke situaties door ofwel voor verwarring te zorgen ofwel net voor overmoed bij bestuurders, met alle gevolgen van dien.

 

Tot slot willen wij inzetten op sensibilisering over het veilig gebruik van elektrische fietsen en speed pedelecs om zo onnodige ongevallen beter te kunnen voorkomen.

 

2. Samenleving: Financiële Zekerheid, Slimme Investeringen en Gemeenschapszin

Financiële zekerheid: Slimme investeringen met zo min mogelijk belastingen

Investeren moet doordacht gebeuren en niet op de kap van de mensen.

We streven daarom naar een vlottere schuldenafbouw om belastingen en onroerende heffingen te verminderen op de lange termijn.

Openbare werken zullen gericht zijn op het herstellen van slechte wegen en fietspaden, met een speciale focus op communicatie tijdens wegenwerken en omleidingen. Zo worden onze investeringen slim en nuttig besteed.

 

Landbouw wordt gestimuleerd door te investeren in bufferbekkens die water opslaan afkomstig van wegen- en gebouwwerken. Daarnaast vergemakkelijken we de plaatsing van kleine windmolens.

 

Ook klimaatverandering nemen we serieus. We dragen ons steentje bij door te investeren in nog meer zonnepanelen en energiebesparende maatregelen in gemeentelijke gebouwen alsook in het bevorderen van biodiversiteit aan de hand van bloemenweides, bijenkorven en extra inheemse vissoorten.

 

Gemeenschapszin: Niemand blijft achter

N-VA Kortemark draagt een warm hart toe voor alles en iedereen.

Voor senioren in onze gemeenschap nemen we dan ook maatregelen tegen eenzaamheid, zoals regelmatig telefonisch contact en ondersteuning in de digitale wereld.

 

Ook armoede leidt tot eenzaamheid. De drempelvrees blijft te hoog waardoor velen in sociaal isolement terechtkomen. Door extra investeringen via Het Sociaal Huis in organisaties zoals het Schouderklopje, de Bosrank alsook in armoedepreventie en -begeleiding willen we deze Kortemarkenaren niet uit het oog verliezen.

 

De realisatie van de aanwezigheid van minstens één bankautomaat in elke deelgemeente zorgt tevens voor financiële toegankelijkheid voor iedereen.

 

Voor dierenwelzijn in onze gemeente richten we hondenloopweides op in elke deelgemeente en investeren we in onze natuurgebieden alsook in bijenkorven en bijvriendelijke bloemen op strategische locaties.

 

Niet enkel de honden en de bijen tellen, maar elk huisdier van elke inwoner. Hiervoor wensen we samen met de voedselbanken aan de slag te gaan om ook dierenvoeding te voorzien bij de voedselbanken. Zo kunnen minderbedeelden hun huisdieren nog steeds onderhouden zonder zichzelf te verwaarlozen of in schulden terecht te komen en dat terwijl ze hun eigen proviand ophalen.

 

Om diezelfde reden wensen we ook te investeren in een fonds dat de medische zorgen voor de huisdieren van deze minderbedeelden (gedeeltelijk) dekt, omdat medische zorg voor zowel mens als dier niet zou horen af te hangen van financieel vermogen.

 

Verder gaan we ook de gemeentelijke toelagen voor de mug(heli) verhogen, zodat deze vlot kan blijven opereren wanneer dat nodig is.

 

Daarnaast zetten we in op meer openbare toiletten en zorgparkeerzones waar thuisverplegers mogen zorgparkeren en wensen we deze te promoten bij de buurtbewoners.

Tot slot willen we zoals eerder vermeld drugspreventie specifiek aanpakken aan de hand van intensieve samenwerking tussen politie, onderwijs, en jeugdraad. Zo kunnen scholen voordrachten organiseren van ex-gebruikers en kunnen de jeugdraad en de politie advies verlenen voor een gerichte aanpak.

 

 

3 Gezin en Jeugd: Investeren in Toekomstige Generaties

Onze toekomst begint bij onze jeugd.

We willen daarom de kwaliteit van het onderwijs in Kortemark verhogen via steun van de Vlaamse overheid voor renovaties van schoolgebouwen en verdere digitalisering van het onderwijs.

 

Daarnaast zullen Zomerklassen, in samenwerking met de speelplein- en jeugdwerking, leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, helpen in hun educatieve groei.

 

Verder zullen we ook nieuwe kinderdagverblijven ondersteunen en subsidies voorzien om dagprijzen betaalbaar te houden.

 

Meer ontmoetingsplaatsen en meer inspraak naar de hun Noden zijn  heel belangrijk  voor onze jeugd.

 

Tot slot is het hoog tijd dat Kortemark een grondige investering maakt in een nieuwe site voor Jeugdhuis De Fauteuil. Het bestuur van het jeugdhuis heeft de afgelopen jaren mooie en zware inspanningen geleverd om het terug een trekpleister te maken voor de jeugd en dat op een erg positieve wijze, zeker gezien de negatieve connotatie die het lang had in het verleden. Echter is het pand aan het verloederen vanwege ouderdom en is het dus hoog tijd dat de jongeren van Kortemark in een nieuw pand terechtkunnen.

4 Vrije Tijd: Natuur, Sport en Cultuur voor Iedereen

 

 

Vrije Tijd: Natuur, Sport en Cultuur voor Iedereen

Onze gemeente heeft veel te bieden op vlak van vrije tijd en dat moeten we onderhouden!

Hiervoor gaan we zwerfafval tegen door meer vuilnisbakken langs fietsroutes te voorzien alsook speciale hondenpoepafvalbakken bij de eerder genoemde hondenloopweides.

 

Daarnaast gaan we aan de slag om containers voor glasafval meer ondergronds te brengen, om lawaai- en geurhinder te beperken tot een minimum.

 

Het Speelbos van Edewalle krijgt bovendien een upgrade met een uitdagend speelparcours en een picknickzone.

 

We zullen daarnaast ook investeren in de sportsector door een stratenloop te organiseren voor Kom op tegen Kanker en via het vernieuwen en beschermen van het clublokaal van De Statievissers.

 

Ook cultuur dragen we hoog in het vaandel, met plannen voor het herstellen van de Koutermolen en het onderhouden en renoveren van culturele gebouwen dragen we hier stevig aan bij.

 

Verder maken we Kortemark aantrekkelijker voor onze inwoners en bezoekers door middel van gratis WiFi te voorzien in gemeentelijke en culturele gebouwen.

 

Tot slot willen we lokale verenigingen in de verf zetten via optredens en voorrangplaatsen bij evenementen, zoals tijdens de kermis, en hen hier ook financieel voor belonen via kortingen op standplaatsen en correcte uurtarieven voor optredens.